Egy gyenge hidegfront közelítette meg a Kárpát-medencét, amely jelentős változást, lehűlést nem okoz időjárásunkban. A front nyomában azonban nedvesebb, labilis levegő áramlik fölénk, ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Helyenként heves zivatar is előfordulhat majd felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében.

A fő veszélyt a nagy méretű jég, illetve a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiség csapadék jelentheti, ugyanis egyes felhőszakadás gócokban akár 40-60 mm eső is lehullhat majd. A jelenlegi számítások szerint, a komolyabb események nagyjából 16-20 óra között lehetnek majd megyénkben, de elszórt jellegű, gyengébb zivatarok már ezt megelőzően is előfordulhatnak.

Kissé felfrissül a levegő, a legmagasabb hőmérsékletek általában 28-30 fok között alakulnak majd, de zivatarok környezetében ennél átmenetileg hűvösebb is lehet. 

Szerdától már szárazabb, csütörtöktől pedig ismét egyre melegebb levegő érkezik fölénk, sok lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés.

null
null

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 20-23 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig tovább melegszik az idő, többfelé mérhetünk majd 33-35 fok közötti csúcshőmérsékleteket. Hétfőtől egy közelgő hidegfront előtt már nedvesebb levegő érkezik fölénk, ismét nő a záporok, zivatarok valószínűsége, de csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A jelenlegi számítások szerint, keddtől további lehűlés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jég, június, zivatar, Kaposvár, időjárás