16.50 Még nincs vége!


Tőlünk északra, északkeletre még folyamatos a keletkezés, újabb és újabb zivatarcellák alakulnak ki, amelyek megyénket is érintik majd. A következő órákban elsősorban Kaposvártól északra, a Balaton térségében várhatók hevesebb zivatarok, de másol sem lehet majd kizárni.

A friss radarképen a folyamatosan keletkező zivatarcellák láthatók.

null

15:55

Visszavonta a korábban kiadott másodfokú riasztást a kaposvári és a nagyatádi járás területéről a meteorológiai szolgálat. Már csak a barcsi térségben van érvényben narancs riasztás.

Az elrőejelzések szerint az éjszakai órákban elszórtan, szerdán főként a középső-, az északkeleti megyékben pedig csak helyenként valószínű zivatar, de egy-egy intenzívebb zivatar még előfordulhat.

14:30

Így csapott le Kaposszerdahelyre a vihar:

13:45

Megérkezett a jégeső:

13:35

Kemény  zivatarcella állt össze Kaposvár határában. A város egyes részeiben, illetve Kaposvár járásban komoly eseményekre számíthatunk!

null

Közben másodfokú, narancssárga riasztást adott ki a meteorológia felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt a kaposvári járás területére, ahol rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat, akár jégeső (2-3 cm-es átmérővel) és 80-100 km/h-s szélroham kíséretében. A tabi és a siófoki járás területén is citrom riasztás van érvényben.

Az éjszakai órákban elszórtan, szerdán főként a középső és az északkeleti megyékben pedig csak helyenként valószínű zivatar, de egy-egy intenzívebb zivatar még előfordulhat.

12:07 

Megkezdődött a vonalba rendeződés, azaz a zivatarcellák összekapcsolódnak egymással, így nagyobb területeket is érinthetnek majd. Az áramlás keleti, északkeleti, tehát a zivatarláncolat megyénk felé közeledik!

null

Meleg, nedves levegő alakítja időjárásunkat, ami kitűnő feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A fölénk érkező labilis zónában egyre többfelé törnek majd ki zivatarok, melyek egyike-másika akár igen heves is lehet majd. Egy-egy komolyabb zivatargóc környezetében felhőszakadás, jégeső és 100 km/h erősségű szélroham is előfordulhat majd.

A zivatargócok lassú áthelyeződése miatt, akár tartósabb felhőszakadások is elképzelhetők. Az éjszakai órákig megyénkben bárhol előfordulhat majd zápor, zivatar.

A friss radarképen ( 11:10 ) már jól kivehetők a zivatarcellák keletkezése, amelyek a következő óráktól egyre erősebbek lesznek. 

null

Főkép: australiasevereweather.com

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Szalinay Tibor, június, jégeső, zivatar, időjárás