Hazánk időjárását egy anticiklon, illetve a déli áramlással fölénk érkező afrikai eredetű, meleg léghullámok alakítják.

A pénteki átmeneti kisebb felfrissülés után, szombattól már ismét egyre melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már többfelé mérhetünk 30-32 fok közötti maximum hőmérsékleteket. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz lesz, így a hűsítő záporoknak, zivataroknak is egyre kisebb lesz majd a valószínűsége.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb a megye északnyugati tájain növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét kedden egy újabb, gyenge hidegfront közelít meg minket, átmenetileg többfelé lehetnek záporok, zivatarok, de a nappali felmelegedés csak néhány fokkal mérséklődik majd. A jövőhét második felében kissé tovább csökkenhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: végre, meleg, időjárás