A Kárpát-medence időjárást egy anticiklon, illetve a déli áramlással fölénk érkező meleg levegő alakítja, ezért a következő napokban is folytatódik a nagyrészt napos, száraz, igazi nyári idő.

Az enyhe éjszakákat egyre melegebb nappalok követik, a délutáni órákban már egyre többfelé mérhetünk 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket.

Csütörtök napközben egy gyenge hidegfront súrolja majd hazánkat, amely jelentős változást nem okoz megyénkben, legfeljebb több lesz felettünk a gomolyfelhőzet és itt-ott frissítő zápor, zivatar is előfordulhat majd.

Péntekre már szárazabb, kissé frissebb levegő érkezik fölénk, a túlnyomóan napos időben 27-29 fokig melegszik majd a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 20-23 fok közé hűlhet a levegő.

Csütörtök: a változóan felhős, napos idő mellett időnként erősebben is megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig folytatódhat a meleg, nyári idő. Többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. 

címlapfotó: H. Szabó Sándor

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strandidő, nyár, fürdő, hőség, kánikula, időjárás