Újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre melegebb, eleinte még száraz léghullámok érkeznek fölénk.

A kisebb meleghullám várhatóan szerdán éri el tetőpontját, ekkor többfelé mérhetünk majd 25-28 fok közötti maximum hőmérsékleteket.
Kedden és szerdán még többnyire napos idő várható, de az időszak végén már előfordulhatnak elszórt záporok, zivatarok.

Csütörtök hajnaltól nagy nedvességtartalmú, labilis levegő érkezik fölénk, napközben egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra, emellett azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd.
A rövid napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért a nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A napos tájakon 23-25 fokot is mérhetünk majd, ezzel szemben a tartósan felhős, záporos tájakon nem lesz melegebb 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati, majd később északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon nem lesz melegebb 20 foknál.

null

Távolabbi kilátások: péntektől jelentősen visszaesik a hőmérséklet és többfelé lehet kiadós csapadék. A hétvégén csökken a csapadékhajlam, de szeles, az átlagosnál hűvösebb idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyári idő, május, időjárás