Eleinte még folytatódik a változékony, mérsékelten meleg idő, majd hétfőtől egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, hétfőn már egyre többfelé mérhetünk 25 fok körüli csúcshőmérsékleteket.

A meleghullám várhatóan kedden tetőzik majd, a legmagasabb nappali hőmérséklet ekkor már megközelíti, sőt, helyenként meg is haladhatja 30 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakok lehetnek. Elszórtan előfordulhatnak kisebb záporok. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-22 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még erősen felhős idő várható, elszórt záporokkal, majd napközben felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felére mérséklődik a meleg, egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, hőség, változékony, tavasz, időjárás