Változás kezdődik időjárásunkban, a napok óta tartó északi áramlás leépül felettünk, csütörtöktől kezdve délnyugat felől egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, pénteken már az ilyenkor szokásosnak megfelelő nappali hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szerdán azonban még marad a hűvös, szeles idő, a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem lesz.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte többnyire erősen felhős idő várható szórványos kisebb esőkkel, záporokkal, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, néhol gyenge fagy is lehet. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, néhol gyenge fagy is lehet. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is fokozatosan enyhülnek. Többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Hétfőn átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk, szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, hűvös, napsütés, csapadék, felhő, változékony, tavasz, zápor, időjárás