A Kárpát-medencétől északkeletre egy anticiklon található, ennek áramlási rendszerében kelet felől száraz, egyelőre még hűvös levegő érkezik fölénk. A következő napokban folytatódik a nagyrészt napos, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Időnként megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet, de csapadék sehol sem valószínű.

Az éjszakák hidegek lesznek, a hajnali órákban többfelé lehet gyenge fagy, míg napközben általában 10-14 fok közé melegszik majd a levegő. A 10 fok körüli hőmérsékletek inkább a csütörtöki napra lesznek jellemzőek, péntekre már kissé enyhül az idő.

Szombaton egy közelgő gyenge hidegfront előterében délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel enyhébb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 15 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.
Napközben változóan felhős, napos idő várható, csak a késő esti óráktól növekszik meg erősebben a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd, csapadék nem várható. A keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban erősebben is megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd az esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul, néhol még előfordulhat gyenge fagy. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól kissé változékonyabbra fordul az idő, egy gyenge hidegfront hatására szórványosan kell számítani kisebb záporokra és néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A jövőhét elejétől délire fordul az áramlás felettünk, ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tavasz, meleg, időjárás