Nyugat felől egy gyenge melegfront csapadékzónája érte el hazánkat, amely napközben fokozatosan terjeszkedik majd kelet felé. A délutáni óráktól beborul az ég és Somogy megyében is egyre többfelé várható, havazás, hózápor. Kedd reggelig, szeszélyes területi eloszlásban, akár 5-10 cm friss hó is hullhat.

Kedd napközben eleinte még előfordulhat kisebb havazás, havas eső, eső, majd csökken a csapadékhajlam, azonban továbbra is felhős marad az ég.
Szerdától már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, ugyanakkor éjszakánként erősödik majd a ködhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható havazás, hózápor. Az északi szél megerősödik, emiatt hófúvás is előfordulhat. A délutáni és a késő esti órák hőmérséklete egyaránt 0,-2 fok között alakulhat.

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még előfordulhat kisebb havazás, havas eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok is lehet, néhol pedig ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hét közepétől egy anticiklon alakítja időjárásunkat, eseménytelen, csendes, csapadékmentes időszak köszönt be. Az éjszakák fagyosak lesznek, míg a nappali órákban néhány fokkal fagypont felett alakulhatnak a hőmérsékletek. A hét második felében fokozódik a ködhajlam.

null

A nagy felbontású UM modell csapadék előrejelzése a mai napra. A délutáni órákban a Dunántúl nagy részén már havazás várható. Somogy megye felett is kialakulhat majd egy kisebb intenzív csapadékgóc.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, február, időjárás