A komoly havazást okozó ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, emiatt szombaton már megszűnik a tartós hóesés, néhol a felhőzet is felszakadozhat.

Vasárnap egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, többfelé viharossá fokozódik a szél és az időnként megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani hózáporok kialakulására.

Hétfőn nyugat felől nedvesebb levegő ér el minket, erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű kisebb havazás, hózápor, nagy mennyiségű hóra azonban nem kell számítani. Összességében marad a hideg téli idő, a derült, szélcsendes éjszakákon kemény fagy várható, míg a nappali órákban sem lesz sokkal melegebb 0 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: megszűnik a havazás helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -2,-5 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan alakulhatnak ki hózáporok. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok körül alakul, de a derült, szélvédett helyeken -10 foknál is hidegebb lehet. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb havazásra, hózáporra. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

null

Távolabbi kilátások: folytatódik a téli idő, a hét közepéig kisebb havazásokkal, hózáporokkal, majd a hét második felétől szárazabb idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, február, 2015, időjárás