Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a várható jelentős havazás és hófúvás miatt!

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon hátoldalán ma már hidegebb levegő érkezik a magasban, ezért az eddigi havas eső, ónos eső mindenhol havazásba vált át. Napközben átmenti szünet lehet a csapadékhullásban, majd a délutáni óráktól újabb intenzív havazás kezdődik, amely a szombat reggeli órákig is eltarthat. A jelenlegi számítások szerint, a szombat reggelig általában 5-20 cm friss hó is hullhat megyénkben, ezen belül a nagyobb mennyiség elsősorban Barcs, Nagyatád, Csurgó járásban valószínű.

Az északi szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, emiatt hófúvások is kialakulhatnak.

Szombat reggel még előfordulhat gyenge havazás, majd fokozatosan gyengül a ciklon, megszűnik a csapadék, a délutáni órákban néhol a felhőzet is felszakadozhat.

Vasárnaptól a távozó ciklon hátoldalán egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, jelentős lehűlés kezdődik. Napközben változóan felhős, szeles idő várható, szórványos futó hózáporokkal.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, többfelé havazással, eleinte néhol ónos esővel, havas esővel. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik, emiatt hófúvásokra is számítani kell. A délután és késő este egyaránt 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

null

Szombat: eleinte borult idő várható, kisebb havazással, hószállingózással, majd a délutáni órákra megszűnik a csapadék, néhol a felhőzet is felszakadozhat. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 0 fok körül alakul.

null

Vasárnap: változóan felhő idő várható, több-kevesebb napsütéssel. az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulhatnak ki futó hózáporok. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben igazi téli idő várható, hajnalonként kemény fagyokkal, napközben is 0 fok körüli hőmérsékletekkel. Tartós, jelentős havazás nem valószínű, azonban a több-kevesebb napsütés mellett, futó hózáporok bármelyik nap előfordulhatnak. Szeles hideg idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , itt, február, havazás, tél, időjárás