Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése februárra. A modell átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb, csapadékosabb idővel számol, a várható gyengén pozitív anomália azonban nem zárja ki az átmeneti kemény téli periódusok előfordulását sem a hónap során. Hőmérsékleti szempontból megosztottság alakulhat ki a különböző országrészek között.

A kevésbé enyhébb idő a Kárpát-medence nyugati, délnyugati felében valószínű, ezzel szemben a keleti, délkeleti tájakon valamivel magasabb hőmérsékletek lehetnek majd a jellemezőek. A jelenlegi középtávú előrejelzések szerint, február első fele a tél jegyében telhet majd, a mérsékelten hideg idő mellett gyakran alakulhatnak ki havazások, időnként esőzések.

Időjárási helyzet:

Az Atlanti-óceán felett egy erős anticiklon található, amely egészen a Brit-szigetek térségéig nyúlik. Ez a képződmény blokkolja a nyugati, délnyugati áramlásokat, ezzel elzárja a melegebb levegő útját Európa belsejébe. A kontinens északi, északkeleti területei felett hideg levegő helyezkedik el, amely a következő időszakban egyre inkább délebbi szélességek felé veszi irányát. Mivel a hideg levegő a Földközi- tenger térségébe is eljut, ezért ezeken a területeken alacsony nyomású képződmények, ciklonok alakulnak ki, melyek hazánk időjárását is meghatározzák majd. Ez az időjárási helyzet a továbbiakban is biztosítja számunkra a csapadék utánpótlását. Mivel a későbbiekben már egyre hidegebb levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ezért a csapadék halmazállapota is egyre inkább szilárd lesz. A közelünkben vonuló ciklonok pályavonala, elhelyezkedése azonban a továbbiakban is módosulhat, így akár jelentős eltérések is lehetnek majd az egyes országrészek időjárásában.


Az átmeneti csendes idő után február 4-től újabb jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Délnyugat felől egy erős mediterrán ciklon érkezik fölénk, amely szombatig meghatározza majd időjárásunkat. A szerdától szombatig tartó időszakban összességében jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék valószínű, amelynek egy jó része minden bizonnyal hóban esik majd le... A ciklon eleinte még enyhe levegőt szállít fölénk, ezért vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat, majd péntektől egyre inkább a légörvény hátoldalára kerülünk és beáramló hideg levegő hatására nagy területen alakulhat ki kiadós havazás. Az előrejelzés egyelőre még bizonytalan, de a jelenlegi számítások szerint, pénteken akár a szezon eddigi legnagyobb havazása, hóhelyzete is megvalósulhat majd.

Szombatra eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte szárazabb, de egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A hétvégén már nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, míg az éjszakai órákban kemény fagy várható, a vastag hóval borított, derült tájakon -10,-15 fokig is hűlhet majd a levegő.
A változékony, téli idő a hónap közepéig is eltarthat, majd ezt követően bizonytalan mértékű enyhülés kezdődhet.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra. Jól látható a megosztottság a két országrész között. A kevésbé enyhébb, átlag körüli idő a Dunántúlon valószínű.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra. A modell az átlagosnál csapadékosabb hónapot vár.

3. Ábra: február 6. péntek: délnyugatról egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, nagy mennyiségű csapadék várható. A csapadék halmazállapota egyre inkább hó lesz. A ciklon hátoldalán hideg, míg előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással. A Brit-szigetek térségében a blokkoló anticiklon látható (A).

4. Ábra: a ciklon hátoldalán észak felől hideg levegő érkezik fölénk, péntektől jelentős lehűlés kezdődik.

5. Ábra: hőmérsékleti fáklyadiagram Somogy megye térségére. A hónap közepéig hideg idő valószínű, majd ezt követően enyhülés kezdődhet.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű. Az előrejelzésben bekövetkező változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hófúvás, február, hideg, havazás, , tél, időjárás