Észak felől több hullámban sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Ma a hideg mellé nedvesség is párosul, ami kedvező feltételeket biztosít a kisebb havazások, hózáporok kialakulásának. A gyengén pozitív hőmérsékletek miatt, a hó nagy része nem marad meg, legfeljebb a 200-300 m-nél magasabb helyeken alakulhat ki kisebb hóréteg.

Kedden már szárazabb levegő érkezik fölénk, egyre több napsütés várható, a levegő azonban tovább hűl, napközben már csak 0,+2 fok várható.

Szerda reggelre erősen lehűl a levegő, általában -5,-8 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet és a nappali órákban is gyenge fagy várható. Napközben már kevesebb napsütés várható, de csapadék nem valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, de eleinte  napos időszakok is lehetnek. A délutáni órákban egyre többfelé lehet kisebb havazás, hózápor, néhol havas eső. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákban 0,+2 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakok is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínmű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-8 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákban 0,-2 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: csütörtöktől melegedés kezdődik a magasban, ez azonban még nem érezteti hatását a levegő alsó rétegeiben, erősödik a ködhajlam, egész napos fagy várható. Péntektől várhatóan megmozdul a levegő felettünk kisüt a nap, kissé már  erősödik a nappali felmelegedés. A hétvégére jelentős enyhülés, de egyre több csapadék várható. Eleinte ónos eső, havas eső, majd eső valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hóember, ónos, havazás, tél, , zápor, zivatar, eső, időjárás