Enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szombaton átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is várható, majd vasárnap egy újabb csapadékzóna halad át felettünk. Nagyjából a déli órákig többfelé kell számítani esőre, havas esőre, majd a délutáni órákban egy markáns hidegfront hatására viharossá fokozódik a szél, felszakadozik a felhőzet és a nap további részében a felhőátvonulásokból többfelé lehet hózápor.

A nappali órák hőmérséklete többnyire 2-3 fok körül alakul, míg az éjszakai órákban gyenge fagy várható.

Hétfőn hideg, nedves levegő lesz felettünk, ezért többfelé lehet kisebb havazás, hózápor, a szél pedig továbbra is erős, időnként viharos marad.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, havas eső, néhol ónos eső. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő este 1-3 fok valószínű.

Vasárnap: eleinte borult idő várható, többfelé esővel, havas esővel, néhol ónos esővel, majd napközben felhőátvonulások várhatók, futó hózáporokkal. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő, de néhol 5 fok is lehet.

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Többfelé lehet kisebb havazás, hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákban 0,+1 fok várható.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepére erősen lehűl a levegő, majd a hét vége felé újabb enyhülés kezdődik. A hét nagy részében nem várható jelentős csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, változékony, enyhülés, front, időjárás