A medencénket kitöltő hideg levegő fölé, a magasban már néhány fokkal enyhébb levegő áramlik, amely azonban a légmozgások hiányában nem tud lekeveredni az alsóbb légrétegekbe, sőt, konzerválja a megülepedett hideg, nyirkos levegőt. Ennek hatására a következő napokban úgynevezett hideg párnás időjárási helyzet köszönt be, többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet, és süthet ki rövid időre a nap.

A hőmérsékletek állandósulnak, nem lesz jelentős különbség a hajnali legalacsonyabb és a nappali legmagasabb értékek között. Az éjszakai órákra általában 1-3 fokig hűl a levegő, de a derült tájakon gyenge fagy is előfordulhat, míg a kora délutáni órákban általában 5 körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek. Néhány helyen, ahol elvékonyodik a felhőzet és rövid időre a nap is kisüt, ott 7-8 fok is lehet.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. A délutáni órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Hétfő: többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a zárt felhőzet. Szitálás előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derült helyeken gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: általában erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, néhol azonban rövid időre előbújhat a nap. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a derült helyeken gyenge fagy is lehet. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a jövőhét csütörtökig marad az eseménytelen idő, majd péntektől egy gyenge front érhet el minket, szórványosan várható majd gyenge eső, de ezzel együtt enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, felhő, köd, ősz, időjárás