Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ennek hatására folytatódik az eseménytelen, csapadékmentes idő. A medencénkben megülepedett hideg, nyirkos, egyre szennyezettebb levegőt, csak jelentős légmozgás tudná kisöpörni, azonban a következő napokban erre még nem számíthatunk.

Az anticiklon fölé idővel kissé enyhébb, nedvesebb levegő áramlik, éppen ezért péntektől még több felhőre számíthatunk, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap, csapadék azonban csak ködszitálás formájában fordulhat elő.

A több felhő miatt gyengül az éjszakai lehűlés, egyre kevesebb helyen lehet talaj menti fagy, a délutáni órákban pedig többnyire 8-10 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, párás, néhol ködös időre számíthatunk, helyenként azonban 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A késő esti órákra 5-8 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, helyenként azonban 1-2 órás napsütés is előfordulhat. A felhős égből elszórtan szitálás is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: nagyrészt erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, helyenként azonban előfordulhat 1-2 órás napsütés is. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegedhet a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig marad a hasonló időjárás, majd a jövőhét elejétől erősödő délnyugati széllel enyhébb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, szalinay, időjárás