A Kárpát-medence időjárását a következő napokban egy anticiklon határozza meg. Északkelet felől hideg, száraz léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására a következő időszakban, az éjszakai ködöktől eltekintve többnyire változóan felhős, napos időre számíthatunk. Az éjszakák hidegek lesznek, a derült tájakon egyre többfelé várható gyenge fagy, ugyanakkor a délutáni órákra általában 10-12 fokig melegszik majd a levegő.

Előfordulhatnak azonban olyan helyek is, ahol a köd csak lassan oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből ködfelhőzet képződik amely akár tartósan is megmaradhat, ezeken a helyeken kevéssel 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban előfordulhatnak tartósan felhős, ködös időszakok is. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A késő esti órákra 4-7 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban előfordulhatnak tartósan felhős, ködös időszakok is. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban előfordulhatnak tartósan felhős, ködös időszakok is. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folyatódik a csendes, eseménytelen, késő őszi idő. Napközben többnyire változóan felhős, napos idő várható, azonban lesznek helyek, ahol az éjjel képződött ködfoltok csak lassan oszlanak, illetve egész nap megmaradnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: késő, őszi, október, idő, időjárás