A napok óta felettünk örvénylő ciklon lassan távolodik dél felé, de még mindig marad nedvesség a légkörben, amely kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. Többnyire erősen felhős idő várható, de időnként felszakadozhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra, a délutáni órákban helyenként zivatarra. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás is előfordulhat.

Keddre már elhagyja térségünket a ciklon, hosszabb időre is felszakadozhat a felhőzet és már csak elszórt jelleggel lehet számítani kisebb záporok kialakulására. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákra már kevéssel 20 fok fölé is melegedhet a levegő.

Szerdától délkelet felől egyre szárazabb levegő éri el a Kárpát-medencét, a több napsütés hatására tovább erősödik a nappali felmelegedés. A hajnali órákban azonban az eddigieknél hűvösebb lesz és többfelé képződik köd, amely a délelőtt folyamán mindenütt feloszlik. Napközben többnyire napos idő várható, 23-25 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, de helyenként hosszabb időre is felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra, a délutáni órákban helyenként zivatarral. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, a magasabb értékek a gyengén felhős tájakon lesznek. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak elszórtan alakulhatnak ki átmeneti záporok. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

null

Szerda: gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol alakulhat ki futó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében tovább melegszik az idő, a délutáni órák hőmérséklete elérheti a 25 fokot is Szombattól ismét nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, eleinte csak elszórtan, majd vasárnaptól már többfelé kell számítani újabb csapadékra és a hőmérséklet is visszaesik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kedd, vége, szeptember, eső, időjárás