Sekély ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. A ciklon továbbra sem tudja változtatni helyzetét, a friss számítások szerint hétfőig is hatással lehet időjárásunkra. Időnként nagyobb szünetek is lehetnek majd a csapadékhullásban, ennek ellenére a következő napokban összességében újabb 40-60 mm eső is leshet.

Országszerte, így Somogyban is helyenként komoly gondokat okoz a sok eső. Az áradások miatt már a megyében is védekezni kellett.

Ma napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, majd az éjszakai órákban egy erős csapadékzóna éri el délnyugat felől megyénket. Ez a csapadékzóna valószínűleg a szombat déli órákig meghatározza majd időjárásunkat, eleinte többfelé várható jelentős mennyiségű eső, majd a délutáni órákra ismét csökkenhet a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet.

Vasárnap újabb nedves léghullámok érkeznek fölénk, többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de időnként már előfordulhatnak rövid napos időszakok is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős, borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A késő esti órákra 15-18 fokig hűl a levegő.

Szombat: többnyire erősen felhős, borult idő várható, többfelé újabb jelentős mennyiségű esővel, záporral, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, helyenként felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: a gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fokig melegedhet a levegő.

Távolabbi kilátások: a csapadékos időjárást okozó ciklon a a jövőhét elején jelenősen gyengül, visszaszorul térségünkből. A hét közepétől száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, több napsütés várható és erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: árad, homokzsák, ciklon, eső, időjárás