Az előző napok tartós csapadékát okozó ciklon elhagyja a Kárpát-medencét, mögötte keleti, északkeleti áramlással meleg, de továbbra is nedves, labilis léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A következő időszakban, szórványosan szinte mindennap számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A hőmérsékletek állandósulni látszanak, a délutáni órákban általában 25 fok körül alakulnak, míg a hajnali órákra 15-17 fokig süllyed majd a hőmérő higanyszála.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan felhős és mellett, kevés napsütés is lehet. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek. A késő esti órákra 18-20 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Napközben szórványosan kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, meleg idő. A hétvégén és a jövőhét elején valamivel kevesebb helyen kell számítani csapadékra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szakad, meleged, felhő, zivatar, zápor, időjárás