Északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat, amely lelassulva, hullámot vetve, csütörtök délutánig meghatározza időjárásunkat. A front napközben csak lassan araszolgatva halad dél, délkelet felé, miközben már megkezdődik a hűvösebb levegő beszivárgása A Dunántúl fölé. A több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és napközben elszórtan, estétől szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat szélerősödés kíséretében. A hőmérsékletek általában 25-28 fok között alakulnak, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

Csütörtökön egy erősebb csapadékzóna érheti el megyénket. Az erősen megnövekvő felhőzetből többfelé várható eső, záporeső, néhol jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Jelentős lehűlés várható, a délutáni órákban mindössze 20 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet, de a megerősödő északnyugati szélben ennél hidegebbet érezhetünk majd.

Péntekre már jóval szárazabb levegő érkezik fölénk, többnyire napos, száraz idő várható. Hajnalra erősen lehűl a levegő, néhol 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, a délutáni órákra 24-25 fokig melegszik majd a levegő.

Megjegyzés:A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatar környezetében megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek. Késő estére 18-23 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de néhol ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

null

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul, néhol köd is képződhet.
A délutáni órákra 24-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hét további napjaiban is folytatódik a változékony idő, majd a jövőhét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik.

null

1. Ábra: az OMSZ AROME modell, csapadék előrejelzése 21 órára. A modell egy zivatargócot vár térségünk határába a késő esti órákra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, tűzijáték, időjárás