Déli áramlással egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Ez a levegőfajta eleinte száraz, majd később kissé nedvesebb, labilis lesz, ezért az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből néhol már kedden is előfordulhat zápor, zivatar. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő.

Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, amely a későbbiekben hullámot vet felettünk és csütörtök estig meghatározhatja időjárásunkat.
A napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és főleg a délutáni, esti órákban szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol heves zivatar is előfordulhat. Az eleinte délnyugati szél északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A nap nagy részében még kellemes, meleg idő várható, 25-28 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Csütörtökön egy erősebb csapadékzóna éri el megyénket, többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal. Lehűlés várható, a délutáni órákban már csak 20-23 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol előfordulhat átmeneti zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő. Késő estére 20-23 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek a tartósan derült tájakon lesznek.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral. Néhol jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az esti óráktól csökkenhet a csapadékhajlam Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de lesznek helyek, ahol ennél is hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében mérsékelten meleg, kissé változékony idő várható. A jövőhét elejétől erős felmelegedés kezdődhet.

null

null

Magyarázat az ábrákhoz: a nagy felbontású ALADIN modell, szerdán 18-20 óra körül várja térségünkben a szórványos zivatargócok kialakulását. A Balaton térségében azonban már ennél előbb is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szalinay, időjárás