A front előterében szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok és az északnyugati szél is megerősödhet. A frontálzóna érkezésének időpontja egyelőre bizonytalan, de a mostani számítások szerint, megyénk időjárására inkább a nap második felétől lehet majd hatással.

Hétfőtől újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán ismét délire fordul felettünk az áramlás, határozott felmelegedés kezdődik.

Előreláthatóan 2-3 napos szárazabb, melegebb periódus kezdődhet időjárásunkban. A viszonylag rövid, gyenge meleghullám augusztus 20-án, szerdán tetőzhet majd, de nem élvezhetjük sokáig a meleget, mert napközben már egy újabb hidegfront közelíti mag hazánkat, csütörtökre mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szerdán a napos időszakok mellett, nyugat, északnyugat felől időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet és a délutáni, esti óráktól szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. A nap nagy részében azonban még kellemes idő lehet, 25-28 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Összefoglalva tehát, az idei augusztus 20-i ünnepségeket, illetve a késő esti tűzijátékokat helyenként záporok, zivatarok zavarhatják majd meg. A mostani számítások szerint, két hullámban is érkezhet a nedvesebb levegő. Az első hullám a reggeli, délelőtti órákban érkezhet, amely inkább az ország északi részeit érintheti majd. A második hullám a délutáni, esti órákban érkezhet, amelynek csapadékzónája már térségünkre is hatással lehet. Kisebb valószínűséggel ugyan, de a front késhet is, ebben az esetben csak csütörtök hajnalban szól bele időjárásunkba.

Részletes előrejelzés Somogy megyére, az augusztus 18-20-ig tartó időszakra:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-14 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Kedd: nagyrészt napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő.

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A déli szél a későbbiekben északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon, illetve a megye déli és keleti tájain lehetnek.

Az ECMWF modell csapadék előrejelzése augusztus 20. 18 órára: a modell az esti órákra már csapadékot, záport, zivatart vár a térségre, a megye déli területeit azonban nem érinti a csapadék.

Az ECMWF modell hőmérsékleti előrejelzése augusztus 20. 12 órára: a nyugat, északnyugat felől érkező front hatására már hűvösebb levegő szivárog a Dunántúl fölé. Somogyban a megye északnyugati területein lehet a hűvösebb, 24-26 fokkal, míg a megye délkeleti, déli tájain még 28 fok körüli maximum hőmérsékletek valószínűek.

Megjegyzés: Mivel az előrejelzés a jelenlegi modellszámítások alapján készült, ezért ez még változhat. A hidegfront érkezéséről, valamint az esetleges zivatarok előfordulási helyéről és pontosabb időpontjáról természetesen folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ünnep, augusztus 20, rendezvény, játék, időjárás, tűz