Északnyugati áramlással hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az éjjel egy gyenge hidegfront kisebb csapadékzónája érte el megyénket, amelyből itt-ott előfordult kisebb eső, zápor. A front a délelőtti órákra áthalad felettünk, napközben már többnyire napos, száraz, szeles idő várható, 22-24 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Vasárnap már napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Hajnalra erősen lehűl a levegő, a szélcsendes helyeken 10 fok körül alakulhatnak a minimum hőmérsékletek, míg a nappali felmelegedés egyelőre nem erősödik tovább.

Hétfőtől délire fordul az áramlás felettünk, melegedés kezdődik. A délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 25-26 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, eleinte elszórtan előfordulhat kisebb zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok körül alakul. Késő estére 15-18 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul, de néhol ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-14 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a gyenge meleghullám után, a jövő szerdától ismét változékonyabbra fordulhat időjárásunk, megjelenhetnek a záporok, zivatarok és néhány fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: széldzseki, nap, zápor, időjárás