Északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat, amely az esti órákig át is vonul a Dunántúl felett. A front mögött több hullámban, az átlagosnál hűvösebb levegő áramlik fölénk.

Csütörtök délelőtt a front csapadékzónája eléri Somogy megyét is, egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol heves zivatarra. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. Lehűlés várható, a délutáni órákban már csak 23-25 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

Péntekre átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, majd az esti óráktól ismét megnövekedhet a felhőzet, azonban csapadék még nem valószínű. A több napsütés hatására valamivel kellemesebb idő várható mint csütörtökön.

Szombaton egy kisebb csapadékzóna alakítja megyénk időjárását, amely valószínűleg a délutáni órákra áthalad rajtunk. Eleinte felhős idő várható, szórványos kisebb esőkkel, záporokkal, majd a délutáni óráktól felszakadozhat a felhőzet. A délutáni órák hőmérséklete 22-25 fok között alakul, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok körül alakul. A késő esti órákra 17-20 fokig hűl a levegő.

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő, de a tartósabban napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, de emellett napos időszakok is lehetnek. Szórványosan várható kisebb eső, záporeső. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon ennél hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét elején átmeneti jelentős felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivartar, lehűl, csapadék, zápor, front, eső, időjárás