Egy erejét vesztő sekély ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon áramlási rendszerében ma kissé szárazabb levegő érkezik a Dunántúl fölé, több lesz a napsütés, erősödik a nappali felmelegedés. Az erős párolgás hatására azonban, a délutáni órákban szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogyra, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Vasárnap és hétfőn már ismét nedvesebb, labilis levegőfajta érkezik fölénk, ezért megnő a záporok, zivatarok valószínűsége. A napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, néhol felhőszakadások. A délutáni órák hőmérséklete eleinte 23-27, majd a későbbiekben 25-30 fok között alakulnak. A magasabb értékek a napos tájakon és időszakokban lesznek.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat.Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-26 fok körül alakul. A késő esti órákra 18-20 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, de emellett több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás is lehet. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő. A záporos időszakokban ennél kissé hűvösebb is lehet.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig szórványosan, szinte mindennap előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hét második felétől szárazabb, egyre melegebb levegő érkezhet fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , idő, időjárás