Mint ahogyan hosszútávú előrejelzésünkben már utaltunk rá: július első hétvégéjén megérkezhet a kánikula. A friss modellszámítások ezt továbbra is megerősítik, megérkezik az idei nyár második jelentős hőhulláma.

Afrika északi részén, valamint Európa déli területi felett nagy mennyiségű, igen meleg levegő halmozódott fel. Az eddigi időjárási helyzet megakadályozta, hogy a nagy meleg északi szélességek felé jutva elérje a Kárpát-medencét és környékét.

A következőkben azonban, újabb változás áll be Európa időjárásában, fokozatosan egy megerősödő Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A ciklon előoldali áramlásában, dél felől, több hullámban egyre melegebb, afrikai eredetű levegő éri el hazánkat is. A meleg levegő első komolyabb hulláma szombaton érezteti hatását, ekkor már többfelé alakulhat ki részleges kánikula megyénkben.

Vasárnaptól aztán további felmelegedés várható, 30-35 fok közötti maximum hőmérsékletekkel, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb sem elképzelhetetlen. A hétvége nagy részében szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, legfeljebb csekély gomolyfelhő képződés lehet, melyből csapadék nem valószínű.

A jövő hét első napjaiban még folytatódhat a kánikula, de már kissé nedvesebb levegő érkezhet fölénk, megjelenhetnek a délutáni záporok, zivatarok.

A jövő hét közepétől a nyugati ciklon frontjai már elérhetik hazánkat is, így ismét változékonyabbra fordulhat időjárásunk, enyhül a meleg és jelentősebb csapadék is előfordulhat majd.

A mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszak után, a hónap közepétől újabb felmelegedés kezdődhet

Használjuk ki a hétvégét, mert igazi strandidő várható!

Megjegyzés: a jövő hét közepétől megnő az időjárás bizonytalansága.


1. Ábra: az ábrán az erős brit ciklon látható (T). A ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű levegő indul meg a Kárpát-medence felé (fekete nyíl).


2. Ábra: július 5.:  Jól látható, hogy Afrika felől egy meleg nyelv húzódik Európa középső része fölé.


3. Ábra: július 8.: Északnyugat felől már frissebb levegő érkezik a dunántúli tájakra. A sárga és narancs szín jelzi a hűvösebb levegő térhódítását északnyugat felől (kék nyíl).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, hőség, kánikula, strand, időjárás