Júliusban szélsőségektől mentes, összességében átlagos hőmérsékletű nyári idő valószínű. Száraz hőhullámok, valamint mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszakok váltakozhatnak majd egymással. Július első hetében újabb hőhullám érkezhet.

Megérkezett a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése július hónapra.

A modell a Kárpát-medence és környékére 0 fokos anomáliát jelez előre, ami annyit jelent, hogy összességében nem valószínű szélsőségesen meleg, illetve rendkívül hűvös időjárás sem, helyette átlagos hőmérsékletű nyári idő valószínű. Csapadék szempontjából a hónap átlagos, illetve valamivel átlag alatti hozamokkal zárhat majd.

Július első hetében azonban, megérkezhet az idei nyár második hőhulláma. Július 4. után erőteljes felmelegedés kezdődhet, ismét megjelenhetnek a 30-35 fok közötti maximum hőmérsékletek.
A jelentős változást egy kialakuló brit ciklonnak köszönhetjük majd. A ciklon előoldali áramlásában, afrikai eredetű meleg, száraz léghullámok érik el a Kárpát-medencét. A kezdeti mérsékelten meleg időszak után, erőteljes felmelegedés kezdődik, szombatra már beköszönthet a hőség 30-35 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.

A hőhullám hossza egyelőre még bizonytalan, de a mostani számítások szerint, ismét rövidnek ígérkezik, mindössze 2-3 napig tarthat.
Ezt követően a nyugati ciklon frontjai már megközelíthetik hazánkat, újból változékonyabbra fordulhat időjárásunk. Megszűnik a kánikula és záporokkal, zivatarokkal tarkított kellemes hőmérsékletű napok köszönthetnek be. A friss számítások szerint ez az időszak sem tarthat túl sokáig, hiszen július 10. után ismét délire fordul az áramlás felettünk, mellyel afrikai eredetű forró léghullámok érkezhetnek hazánkba. Az újabb, harmadik hőhullám hossza egyelőre még bizonytalan.

Összefoglalva tehát, júliusban is folytatódhat a változékony, igazi nyári idő. Mérsékelten meleg, illetve hosszabb-rövidebb ideig tartó kánikulai epizódok váltogathatják majd egymást.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a jelenlegi modellfutások alapján készült, amely a későbbiekben még változhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.



1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra. A modell 0 fokos anomáliát vár a hónapra.



2. Ábra:  a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. A modell  kissé átlag alatti csapadékkal számol a hónapra.



3. Ábra: a Brit-szigetek feletti ciklon, ( T ) melynek áramlási rendszerébe a Kárpát-medence is beletartozik.



4. Ábra: a brit ciklon előoldali áramlásában igen meleg levegő érkezik fölénk. A pink szín a forró levegő térhódítását jelzi. Július 4-től megindul a Kárpát-medence felé az afrikai eredetű légtömeg.



5. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés július 5.-re. ( 2 m ) A modell nagy területre vár 32-34 fok körüli maximum hőmérsékleteket.



6. Ábra: Július 8. Látható, hogy a dunántúli tájakra már ismét hűvösebb levegő érkezik nyugat, északnyugati irányból (kék nyíl). Ugyanakkor a meleg levegő Európa délkeleti tájai fölé szorul vissza (fekete nyíl).



7. Ábra: Július 13. Újabb változás. Ismét ciklon előoldali áramlásba kerülünk. Újabb hőhullám érkezhet dél, délnyugat felől (fekete nyíl). Az ábrán a pink szín, az afrikai eredetű forró léghullámok térhódítását jelzi.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőság, strand, július, kánikula, nyár, zápor, zivatar, időjárás