Nyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat. A front valószínűleg lelassul, behullámzik felettünk, így az egész nap időjárását meg fogja határozni. Napközben többször erősen megnövekszik a felhőzet és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Lesznek helyek, ahol tartós, csendes eső várható. A nap végéig összességében, akár 10-30 mm eső is lehullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt.

MTI Fotó Balázs Attila
MTI Fotó Balázs Attila

Az eleinte délnyugati, majd később északnyugati szél többfelé megerősödik. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban általában 20 fok körüli értékeket mérhetünk majd. A nap végére áthalad rajtunk a hullámzó frontrendszer, így keddre már felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a nap és kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Szerda hajnalra erősen lehűl a levegő, 10-13 fok közötti minimum hőmérsékletek valószínűek, de néhol ennél is hűvösebb lehet. Napközben gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban 26-29 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Napos idő várható, átmeneti gomolyfelhő képződésekkel. Az esti óráktól északnyugat felől egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, ezért már erősebben megnövekedhet a felhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, zivatarral. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-22 fok között alakul, de a tartósan esős tájakon ennél is hűvösebb lehet. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Szerda:  változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az esti óráktól erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és egy-egy zápor is kialakulhat. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 10-13 fok között alakul, de néhol 10 fok alá is csökkenhet. A délutáni órákra 26-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől erős felmelegedés kezdődik, a hétvégére megérkezhet a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: riszt, zivartar, lehűl, köd, időjárás, front, eső, zápor, csapadék