Az elmúlt napok csapadékos időjárását okozó frontrendszer eltávolodik térségünkből. A frontzóna mögött száraz, hűvös léghullámok érkeznek fölénk. Egyre több lesz a napsütés, azonban a hőmérsékletek ennek ellenére csak kissé emelkednek. A következő napokban délire fordul felettünk az áramlás, napról napra erősödik majd a felmelegedés, vasárnap már 30 fokhoz közeli maximum hőmérsékleteket mérhetünk.

Csütörtökön a napos idő mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadék már nem valószínű. Az időnként megerősödő északnyugati szélben, 22-24 fok körüli délutáni hőmérsékletek várhatók.

Péntek reggelre erősebben lehűl a levegő, lesznek helyek, ahol kevéssel 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Napközben a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban már 25 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Szombattól délire fordul felettünk az áramlás, további melegedés várható. Többnyire napos idő lesz, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet.



A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok körül alakul. A késő esti órákra 15-18 fokig hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul, de néhol ennél is hűvösebb lehet. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak néhol alakulhat ki futó zápor. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben eleinte mérsékelten meleg, majd a  későbbiekben már nyárias idő várható. A jövő hétfőn, egy front hatására záporok, zivatarok várhatók és egy napra visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, enyhül, nap, nyár, időjárás