Lokálisan akár 30-60 mm eső is lezúdulhat, ami villám árvizeket is okozhat. Zivatarok környezetében orkán erejű szélviharokra, 90-100 km/h-ra is lehet számítani.

A fent leírt események nagy területekre is koncentrálódhatnak, főleg Somogy és Baranya megye nagy részét érinthetik majd. A holnap délutáni óráktól érdemes figyelemmel kísérni a csapadékradarokat!

Időjárási helyzet:

Egy ciklon áramlási rendszerében, több hullámban meleg és egyre nagyobb nedvességtartalmú, labilis rétegzettségű levegő érkezik fölénk. Ez az időjárási helyzet kitűnő feltételeket biztosít a többszöri heves zivatarok, felhőszakadások kialakulásának.

Időjósunk szerint özönvízszerű esőzés sem elképzelhetetlen
Időjósunk szerint özönvízszerű esőzés sem elképzelhetetlen

A nedves, labilis levegő, valószínűleg csütörtökig is meghatározhatja majd időjárásunkat. Ebben az időszakban többfelé és naponta több alkalommal is lehet számítani zivatarokra, felhőszakadásokra.

Készüljünk fel a károkozó időjárási helyzetre!

null

Heves zivatarok előfordulási valószínűsége hétfő délutántól.

null

Az ECMWF modell CAPE előrejelzése hétfő délutánra. A modell a magasban felgyülemlett energiákat jelzi, melyek feltételei a heves események kialakulásának. A zöld, sárga és piros színnel határolt területeken van esély a leghevesebb eseményekre.

null

Az ECMWF modell csapadék előrejelzése szerdára. A modell nagy területen vár heves csapadékot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ítélet, idő, kaposvár, időjárás