Csütörtökön erős UV sugárzásra készüljünk!

A következő napokban folytatódik a nagyjából átlagos hőmérsékletű júniusi idő. Az időszak elején és végén több lesz a napsütés, ekkor várhatók a magasabb hőmérsékletek is. Pénteken északnyugat felől egy gyenge hidegfront éri el megyénket, hatására átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk, kissé visszaesik a hőmérséklet, szeles, záporokkal tarkított nap valószínű.

Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Meleg lesz, a délutáni órákra 26-27 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken egy hidegfront hatására átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, esetleg néhol zivatarok kialakulására. Valószínű, hogy a front felhőzete a délutáni órákig átvonul felettünk. Az északnyugati szél erős, főleg a Balaton térségében viharos lesz. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, általában 23-26 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

Szombaton már napos, száraz, de szeles idő várható. A hőmérsékletek még nem emelkednek jelentősen, sőt, a hajnali órák kifejezetten hűvösek lesznek, néhol 10 fok alá csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 26-27 fok körül alakul. A késő esti órákra 17-21 fokig hűl a levegő.

Péntek: átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, egy-két helyen esetleg zivatarra. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-26 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a napos tájakon lesznek.

Szombat: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul, de a szélvédett helyeken 8-10 fok lesz. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét időjárása most meglehetősen bizonytalan. Valószínű, hogy marad a változékonyság. A kezdeti jelentős melegedés után, újabb lehűlés érkezhet jelentősebb csapadékkal, majd a hét végétől ismét melegedhet a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átlag, hidegfront, június, száraz, napsütés, felhő, idő, nyár, meleg, időjárás