Ma is erős UV sugárzásra kell készülni!

A délutáni óráktól egy nedvesebb, labilis zóna helyeződhet fölénk, ennek következtében megnő a záporok, zivatarok valószínűsége.

Szerdán az erősödő déli áramlással még mindig meleg levegő érkezik fölénk. Ma tetőzik a hőség, a délutáni órákban többfelé mérhetünk majd 34-35 fokos maximum hőmérsékleteket. A délutáni óráktól elsősorban a megye keleti tájait, egy északról dél felé mozgó zivatarzóna érheti el.

Ezeken a tájakon a napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében.


Csütörtökön egy érkező hidegfront előterében, már kissé nedvesebb, labilis levegő lesz felettünk, ennek következtében ismét megnő a záporok, zivatarok valószínűsége. Eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni óráktól már megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, néhol heves zivatarok is előfordulhatnak. Kissé enyhül már a hőség, azonban így sem lesz hűvösebb 30-32 foknál.

Péntekre átvonul felettünk a hidegfront, általában változóan felhős, napos idő várható, élénk északnyugati légmozgással. Jelentősebben felfrissül az idő, a délutáni órákban 25-28 fok körüli maximum hőmérsékletek valószínűek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: általában napos, száraz idő várható, de a megye keleti felén időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással és jégesővel. A szél zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok körül alakul. A késő esti órákra 24-27 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól már megnövekedhet a gomolyfelhőzet és egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol heves zivatarok is előfordulhatnak. A szél északnyugatira fordul és megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét végétől, jövő hét elejétől, további lehűlés várható, lesznek helyek, ahol 20 fok körül alakul majd a legmagasabb délutáni hőmérséklet. Vasárnaptó, hétfőtől növekszik a csapadékhajlam.

Alábbi modell pedig a magasban felgyülemlő  energiákat jelzi, melyek feltételei a hevesebb záporok, zivatarok kialakulásának. Az ábrán a sárga illetve narancs színek a magas energiaszintet jelentik. Ezeken a területeken van nagyobb esély a hevesebb eseményekre.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: riaszt, idő, hőség, kánikula, zápor, zivatar, időjárás