Egy úgynevezett magassági hideg légcsepp örvénylik a közelünkben. Ez az időjárási helyzet változékony, szeles, az átlagosnál hűvösebb időt okoz.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítanunk záporokra, néhol zivatarokra. Az északnyugati szél élénk, záporok környezetében erős lesz. A délutáni órákra 20 fok közelébe melegszik a levegő, azonban a tartósan felhős, csapadékos tájakon nem lesz több 17-18 foknál.

Hétfőn több napsütés várható, azonban ennek ellenére, továbbra sem lehet kizárni elszórt záporok, zivatarok kialakulását. Kissé melegszik a levegő, a délutáni órákban már megközelíthetjük a 22-23 fokot is.

Keddtől a magasban délire fordul az áramlás, ennek hatására jelentős melegedés kezdődik, a délutáni órákban már többfelé mérhetünk 24-25 fokos maximum hőmérsékleteket. Többnyire napos idő várható délutáni gomolyfelhő képződéssel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporra, néhol zivatarra. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20 fok körül alakul, de a tartósan felhős, záporos tájakon mindössze 17-18 fok valószínű. A késő esti órákra 13-16 fokig hűl a levegő.

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat zápor, esetleg zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Néhol kialakulhat futó zápor, esetleg zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: keddtől jelentős felmelegedés kezdődik, visszatér a nyári idő. A hét második felétől növekszik a délutáni záporok, zivatarok valószínűsége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, időjárás, szalinay