Az átmeneti hűvösebb, mérsékelten meleg periódus után ismét jelentős változás előjelei mutatkoznak a Kárpát-medence időjárásában.

A jövő héttől kezdve egyre inkább egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk.

Dél, délkeleti áramlással több hullámban afrikai eredetű léghullámok érik el térségünket. A jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik, a kezdeti 25 fokos maximum hőmérsékletek után a hét második felétől már megközelíthetjük a 28-30 fokot is. Az ezt követő időszak időjárása még bizonytalan, de a mostani számítások szerint maradhat a ciklon előoldali helyzet, ennek köszönhetően tovább melegedhet az idő és június 10. után már beköszönthet a 30 fok feletti kánikulai meleg. Eleinte száraz meleg valószínű, majd az időszak második felétől ismét nedvesebb, labilis levegő alakíthatja időjárásunkat, azaz megnő a délutáni záporok, zivatarok valószínűsége. A hónap második felétől az Európa nyugati területei fölött elhelyezkedő hűvösebb, nedvesebb, illetve a kontinens keleti, délkeleti területei felett található meleg, száraz légtömegek határán helyezkedhet majd el a Kárpát-medence. Meleg, száraz, illetve mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszakok váltakozhatnak majd egymással.

Megjegyzés: az előrejelzés a hosszú időtáv miatt még bizonytalan, ezért csak jelzés értékű. Amennyiben jelentős változás történik a modellszámításokban, abban az esetben tájékoztatjuk olvasóinkat.

1.Ábra: a hőmérsékleti ábrán az Afrika északi részén felhalmozódott nagy tömegű igen meleg levegő látható. Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában, a meleg levegő megindul Európa felé. ( fekete nyíl )Az ábrán a piros és pink szín jelzi a meleg levegő térhódítását.
1.Ábra: a hőmérsékleti ábrán az Afrika északi részén felhalmozódott nagy tömegű igen meleg levegő látható. Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában a meleg levegő megindul Európa felé. (fekete nyíl) Az ábrán a piros és pink szín jelzi a meleg levegő térhódítását.

2. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés a jövő szombatra. A modell, 2 méteres magasságban 28-30 fokos maximum hőmérsékletekkel számol.

2. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés a jövő szombatra. A modell 2 méteres magasságban 28-30 fokos maximum hőmérsékletekkel számol.
3. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés június 13-ra. Ez az időpont még igen messze van, ezért meglehetősen bizonytalan az előrejelzés, de a mostani számításik szerint, tovább melegedhet a levegő, kánikulai meleg is beköszönhet.
3. Ábra: hőmérsékleti előrejelzés június 13-ra. Ez az időpont még igen messze van, ezért meglehetősen bizonytalan az előrejelzés, de a mostani számításik szerint tovább melegedhet a levegő, kánikulai meleg is beköszönhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, szalinay, időjárás