22.17

Az alábbi képen látszik a legjobban az Yvette ciklon mostani helyzete. Ahogy a nyíl is mutatja, kelet felől fog majd ránk csavarodni a későbbiekben. Az éjszaka második felétől, hajnaltól kezdődhet Somogyban intenzív esőzés.

21.55

Nincs vége, a ciklon erőt gyűjt! A mai nap még csak bemelegítés volt!

Egyelőre kissé késik az esti órákra várt csapadékzóna. A ciklon középpontja még mindig délen helyezkedik el ahhoz, hogy kiterjedt csapadékzónájával elérjen minket. A friss modellszámítások szerint, az éjszakai órákban a mediterrán ciklon középpontjával északabbra mozdul, megerősödik és az egész országra kiterjedő csapadékhullás kezdődik. Az átmeneti mérséklődés után, az északi szél ismét erősödik, az éjszaka második felétől orkán erejűvé fokozódik. Csütörtökön nagy valószínűséggel, az egész Dunántúlon tartós, intenzív esőzés várható, éjfélig akár 30-40 mm csapadékhozamokkal.
Az északi szél egész nap viharos, orkán erejű lesz!

 A friss műholdképen a Románia felett hatalmas felhő és csapadékzóna látható, amely reggelre beteríti hazánkat.
 A friss műholdképen a Románia felett hatalmas felhő és csapadékzóna látható, amely reggelre beteríti hazánkat.

21.46

Hosszú éjszaka lesz ez a Köteleseknek. Most éppen a Cseri úton dőlt a fa.

21.37

A viharos északi szél miatt a Balaton vize a balatonfenyvesi szabadstrandnál is kilépett a medréből. Több tóparti településen már elrendelték a védekezést a tó magas vízállása és az egyre erősödő széllökések miatt a parthoz közeli épületek megóvása érdekében.

balaton vihar

MTI fotók: Varga György

21.30

A várható jelentős mennyiségű csapadék és a viharos szél nemcsak Magyarországon hanem a környező országokban is többfelé adtak ki figyelmeztetéseket.

21.01

Újabb kidőlt fa eltávolításánál segédkeznek a kötelesek.

Ez a szakasz pedig Simonfánál található ...

 19.06

Folyamatosan cseng a telefon a katasztrófavédelmi műveletirányítási központban.

Nemeskisfaludon egy felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, amelynek eltávolításához a böhönyei önkormányzati tűzoltókat hívták.

Majd három esetben a megyeszékhely útjain képezett forgalmi akadályt a kidőlt fa, amit a kaposvári tűzoltók vágtak ki motoros láncfűrésszel.

Szentán a villanyvezetékre dőlt rá egy nyárfa, ám a gyors beavatkozásnak köszönhetően a vezeték nem sérült meg. Sávolyon egy melléképületre borult rá egy nyárfa, amit a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el. Ráksiban, Vízvár és Somogytarnóca külterületén, Somogyacsa és Somogydöröcske között szintén a szél csavarta ki a fákat, amik forgalmi akadályt képeztek.

Siófokon két helyszínen is a tűzoltók beavatkozására volt szükség, a közúti forgalmat veszélyeztette a megdőlt növény, másutt a gyalogosok útját keresztezte.

19 órákig mintegy húsz esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. Személyi sérülés egy esetben sem történt.

18:55

Kidőlt fához riasztottak a köteleseket Kaposváron a Cseri úton - adta tudtul a szervezet Facebook oldala.


Mentőegységeik Bárdudvarnokon is jártak.

A megyeszékhelyen, a Füredi úton pedig egy kigyulladt autóhoz kellett vonulniuk.

17.10

A szél egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 kilométer/óránál erősebb széllökés sem zárható ki.

16:17

A csapadékzóna a következő órákban rácsavarodik majd  a dunántúli tájakra is. A ciklon folyamatosan mélyül, erősödik, középpontjában esik a légnyomás. Ez annyit jelent, hogy egyre erősebb csapadéktevékenység kezdődik, valamint az esti órákra tovább erősödik a már amúgy is viharos északi szél. Az esti órákra tehát a nagy szél mellé megérkezik a csapadék is. Szerda estétől szombat reggelig, akár folyamatos is lehet a csapadékhullás, nagy területen nagy mennyiségű esőre kell számítani.

Az éjszakai óráktól már nagy területre kiterjedő 90-110 km/h erősségű szélvihar valószínű, ami csütörtökön is jellemző lesz.

A friss radar- illetve műholdképen a a ciklon csapadékzónája, valamint felhőzete látható. A ciklon a magasban délkeleti, keleti áramlással csavarja ránk a csapadékmezőt (piros nyilak).

11:28

Lassan kezdődikk. Elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Somogy, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron,  Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye egyes területeire az erős szél miatt. A várható legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 km/órát.

Holnapra pedig már másodfokú figyelmeztetéseket vezettek be az ország egész területére.  A legerősebb széllökések sebessége a 90 km/órát is meghaladhatja, huszonnégy óra leforgása alatt pedig 30 milliméter.

8.00

A ciklon várhatóan szombatig hatással lesz ránk. A szerdától szombatig tartó időszak alatt Somogy megyében akár 40-70 mm eső is leeshet, ennek következtében belvizek, illetve akár árvizek is kialakulhatnak majd.

Szerdától péntekig viharos, időnként orkán erejű északi szél várható. Különösen csütörtökön nagy területen lehet 100-110 km/h erősségű szél, sőt, a Balaton térségében még ennél is nagyobb széllökések lehetnek. A déli parton várhatóan nagy területeket önthet majd el a víz. A vízzel telített talaj és a nagy szél hatására fa kidőlések, ennek következtében áramkimaradások is előfordulhatnak majd megyénkben.

Az OMSZ-nél egyelőre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy megyére az erős szél miatt, de várhatóan az esti óráktól, ahogy megérkezik a ciklon, már szélvihar valószínű, így minden bizonnyal emelik majd a figyelmeztetési szintet.

Szerdán általában felhős idő várható elszórt kisebb esővel, záporral, majd a késő délutáni óráktól délkelet felől intenzív esőzés kezdődik. Az északi szél fokozatosan megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Az esti óráktól már elérheti a 90-100 km/h erősséget is. A délutáni órák hőmérséklete 13-14 fok körül alakul.

Csütörtökön borult idő várható egész napos intenzív esőzéssel. Nagy területre kiterjedő, nagy mennyiségű eső várható. Az északi szél viharos, időnként orkán erejű lesz. A nappali hőmérsékletek mindössze 8-10 fok között alakulnak, azonban a nagy szél miatt ennél jóval hidegebbet érzünk majd.

Pénteken további jelentős esőzés várható viharos szél kíséretében. Szombaton jelentősen gyengül a ciklon, de kisebb csapadékra még mindig kell számítani.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: erősen felhős idő várható, elszórtan kisebb esővel, záporral, majd a késő délutáni óráktól intenzív esőzés kezdődik. Az északi szél megerősödik, délutántól viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 13-14 fok körül alakul. Késő estére 11-12 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható sokfelé intenzív esővel. Nagy mennyiségű csapadék várható. Az északi szél viharos, időnként orkán erejű lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Péntek: borult idő várható, sokfelé jelentős mennyiségű esővel. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól jelentős javulás várható, de záporok ekkor is előfordulhatnak. A jövő héten melegedés várható, azonban záporok, zivatarok előfordulhatnak majd.

null

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, szalinay, időjárás