Az érkező hidegfront előterében, egy úgynevezett meleg-nedves szállítószalag húzódik fölénk. Ezen a szállítószalagon, a következő órákban záporok, zivatarok törnek ki, melyeket helyenként felhőszakadások, jégesők kísérnek. Ahogy a hidegfront megérkezik hazánkba, és halad délkelet felé, úgy térségünk felett hullámot vet, lelassul és csapadék zónájával beragad felettünk.

A zivatarok megszűnése után, tartós, intenzív esőzés kezdődik. A késő délutáni, esti óráktól tehát, már nem a jégeső, hanem a kialakuló villám árvizek jelenthetik majd a fő veszélyforrást!

A legtöbb nagy felbontású modell szerint, a pécsi és kaposvári térség kaphatja a legtöbb csapadékot a következő 24 órában!


A fenti friss ALADIN modell az éppen térségünk felett kialakuló erős csapadékmezőt jelzi. A kék szín, Somogy megye keleti területei felett erős, intenzív esőt jelent, amely a ma délutáni óráktól, egészen a vasárnap reggeli órákig is eltarthat.




A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: monszun, felhő, extrém, idő, csapadék, árvíz, zápor, eső, időjárás