Labilis rétegzettségű levegő helyezkedik el a magasban, amely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. A mai nap folyamán, főleg a déli óráktól, egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, szélvihar, és jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éppen ezért citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést is kiadott tegnap tizenegy megyére, köztük Somogyra is.

Kedden eleinte napos idő várható, majd a déli óráktól erős gomolyfelhő képződés várható, amelyből egyre többfelé valószínű zápor, zivatar.
Egy-egy lassú mozgású zivatarcellában, akár 20-40 mm eső is lezúdulhat, de ez csak néhol lehet jellemző. Zivatarok alkalmával viharossá fokozódhat a szél. A hőmérséklet a délutáni órákban általában 20-23 fok között alakul.

A következő napokban, továbbra is a dél felől érkező meleg, páradús levegő alakítja időjárásunkat. Záporokkal, zivatarokkal tarkított, fülledt meleg idő várható. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindennap számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte napos idő várható, majd a déli óráktól időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. Késő estére 12-17 fokig hűl a levegő.

Szerda: az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé lehet zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé kell számítani záporra, zivatarra. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombat délutántól jelentős lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, változékony, idő, jég, felhő, csapadék, eső, zápor, időjárás