Továbbra is északnyugati az áramlás felettünk, mellyel váltakozó nedvességtartalmú, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű levegő érkezik hozzánk. Kissé változékony, mérsékelten meleg hétvége előtt állunk.

Szombaton a hideg reggelt követően gyorsan melegszik majd a levegő, a délutáni órákra 16-19 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. A változóan felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is lehet. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol alakulhat ki futó zápor.

Vasárnap egy gyenge front hatására, átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan lehet számítani kisebb záporokra, majd a későbbiekben felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap. A hajnali órákban továbbra sem lehet kizárni talaj menti fagy kialakulását, a délutáni órákra azonban, 16-19 fok közé emelkedhet majd a levegő hőmérséklete.

Hétfőn újabb változás várható időjárásunkban. Egy érkező hidegfront előterében, átmenetileg délnyugatira fordul felettünk az áramlás, mellyel melegebb levegő érkezik térségünkbe. A délutáni órákban, helyenként, akár 20 fok fölé is melegedhet majd a levegő. Eleinte napos idő várható, majd késő délutántól egy érkező hidegfront előjeleként erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet zápor, néhol zivatar. A szél eleinte délnyugati lesz, majd estétől átfordul északnyugatira és tovább erősödik.

Keddre átvonul felettünk a hidegfront, jó 5-6 fokos lehűlést okozva. Kedd napközben, eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd felszakadozik a felhőzet és felhőátvonulások várhatók. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz, így a várható 14-15 fokos maximum hőmérsékleteket, jóval hidegebbnek fogjuk érezni majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet futó zápor. A délutáni órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul. Késő estére 7-11 fokig hűl a levegő.


Vasárnap: átmenetileg megnövekszik a felhőzet, elszórtan kialakulhat kisebb zápor, majd csökken a felhőzet, kisüthet a nap. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul, néhol gyenge talaj menti fagy is lehet. A délutáni órákra 16-19 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósabban napos tájakon lesznek.


Hétfő: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd késő délutántól erősebben megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet számítani záporok, esetleg zivatarok kialakulására. Napközben a délnyugati szél megerősödik, majd az esti órákban átfordul északnyugatira. A reggeli órák hőmérséklete 4-8 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő időszakban is marad a változékony, szeszélyes időjárás. A jövő keddi hidegfront mögött, jó 5-6 fokkal hidegebb levegő érkezik. A hideg levegő nyugalomba jutásával, megjelennek ismét a hajnali fagyok (elsősorban szerda, csütörtök és péntek hajnal). A jövő péntektől jelentős felmelegedés kezdődhet, Húsvétra már 20 fok feletti hőmérsékletek látszanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átlagos, zápor, fagy, idő, enyhe, nap, csapadék, tavasz, meleg, eső, időjárás