Tőlünk délre, egy mediterrán ciklon alakult ki. Ennek áramlási rendszerében, dél felől enyhe, ám nedvesebb levegő éri el térségünket, ezért átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk. Csütörtökön a napos idő mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A hőmérsékletek viszonylag kellemesen alakulnak, a délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Pénteken időnként erősen felhős időre számíthatunk, szórványosan kisebb esővel, záporral. A megye déli tájain lehet számottevő csapadék, északabbra haladva egyre kevesebb eső várható. A délutáni óráktól, lassan megkezdődhet majd a felhőzet felszakadozása. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen.

Szombattól száraz léghullámok érnek el minket, ezért mindenhol felszakadozik a felhőzet, egyre több lesz a napsütés, és napról napra, kicsivel tovább erősödik a felmelegedés. Szombat délután már a 20 fokot is megközelítheti a levegő hőmérséklete. Vasárnap is szikrázó napsütésre számíthatunk, a levegő hőmérséklete a 20-21 fokot is elérheti majd, a hajnal azonban meglehetősen hűvös lesz.

A mediterrán térségben egy ciklon örvénylik. A légörvényről leszakadó kisebb csapadékzónák időnként érintik a hazánk déli területeit is. A következő 1-2 napban ezért változékonyabbra fordul a Kárpát-medence időjárása, de az északi területeken nem várható csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan felhős, napos idő mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A délutáni órák hőmérséklete 14-17 fok körül alakul. Késő estére 5-10 fokig hűl a levegő.



Péntek: változóan, időnként erősen felhős időre számíthatunk, szórványosan kisebb esőkkel, záporokkal. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között alakul. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.



Szombat:
változóan felhős, túlnyomórészt napos idő várható. Csapadék nem lesz. A keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között alakul. A délutáni órákra 16-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások:
a jövő keddig marad a száraz, napos, meleg idő, majd a hét közepétől ismét változékonyabbra, hűvösebbre fordulhat az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, enyhe, zápor, nap, tavasz, nyár, meleg, eső, csapadék, időjárás