Tőlünk délre egy ciklon örvénylik. Ennek áramlási rendszerében többnyire enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el térségünket. A következő napokban többször is előfordulhat majd eső, záporeső.

Vasárnap eleinte változóan felhős idő várható szűrt napsütéssel, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és este már kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete általában 11-13 fok körül alakul, de ahol esetleg tartósabb napsütés lesz, ott ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Hétfőn tovább tart a változékony idő, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. 

A hőmérsékletek nem változnak lényegesen. A mostani számítások szerint, kedden is sok lesz felettünk a felhő, és továbbra is előfordulhat majd eső, zápor. A hőmérsékletek általában 10-13 fok körül alakulnak, az alacsonyabb értékeket a csapadékos helyeken mérhetjük majd. A hétfői és a keddi csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: Eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet, és estefelé kisebb eső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul. A késő esti órákra 5-10 fokig hűl a levegő.

Hétfő: Az időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Napközben szórványosan kell számítani kisebb kisebb esőre, záporra. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 11-13 fokig melegszik a levegő.

Kedd: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, többfelé lehet számítani esőre, záporra. Az északi szél megerősödhet. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok köröl valószínű. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: A következő 10 napban is folytatódhat a változékonyabb, enyhe idő. A jövő hét végétől csökkenhet a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pont, kapos, tibor, időjós, szalinay, időjárás