Több vendég szállt meg a vidéki szálláshelyeken június-júliusban, mint a tavalyi rekordévben. A nyár első két hónapjában a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 2,9 millió külföldi és hazai utazó 7,9 millió vendégéjszakát töltött a fővároson kívül. Budapest és a Balaton mellett a nyár slágerének számít több vidéki úti cél is.

A legnagyobb vendégforgalmi növekedést mutató desztinációk a belföldi vendégek körében Szeged és térsége, a külföldi látogatók esetében pedig Debrecen és térsége volt. A legnagyobb forgalombővülést a települések közül pedig Velence és Balatonkenese érte el.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján nemcsak a vízparti élmények csábították útra a látogatókat, hanem a kulturális örökségek is. A nyár első két hónapjában a fővároson kívül valósult meg a magyarországi szálláshelyi forgalom több mint kétharmada, ennek 71%-a hazai, 29%-a pedig nemzetközi vendégekhez kötődött.

A nyár első két hónapjában így a vidéki szálláshelyek összesen 142,8 milliárd forint árbevételt értek el, 12%-kal magasabbat, mint tavaly ilyenkor. Ebből mintegy 10,8 milliárd forintot a belföldi turizmus motorjának tekinthető SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, ez a belföldiek összes költésének 12%-át tette ki.

Címkék: idegenforgalom, Szép-kártya, turizmus, szállás, Balaton, gazdaság