Optimális körülmények között növekedett a kukorica a somogyi földeken még a nyár elején. Az ideális hőmérsékletnek és a jó ütemben érkezett csapadéknak köszönhetően a szárak rendkívüli magasra kifejlődtek és meghozták a csöveket is. A szemek gyarapodása azonban megrekedt a több hétig tartó júliusi szárazság miatt. Míg korábban rekordtermést jósoltak a termelők, most már annak is örülnének, ha legalább a tavalyi hozamot megközelítenék. 

- Én abban bízom, hogy a szebb csövek valamennyit tudnak javítani az átlagon, azzal szemben, hogy kritikán aluli lesz a termésünk. Későn jött a csapadék, annak ellenére, hogy megváltásnak ígérkezett - tette hozzá a Barátság Szövetkezet elnöke, Laczkovics Sándor.

Az öntözés nélküli területeken nemcsak a szárazság, hanem a 40 Celsius fokos hőséggel járó erős UV-sugárzás is megviselte a növényt. A kukorica egyrészt közvetlen emberi táplálékot, másrészt az állati termékek előállításához fontos takarmányt jelent, ezért a hiánya különösen érzékenyen érinti a gazdákat és a fogyasztókat is. Somogyban idén 65 ezer hektáron termesztenek kukoricát. Az agrárkamara tájékoztatása szerint az aszálykár területenként változó.  

- A déli, délnyugati rész, Drávamente, ahol gyakrabban, többször, nagyobb mennyiségű csapadék volt, jobb képet fest. 10-20, helyenként 50 milliméter eső leesett, ami igaz, hogy az utolsó pillanatban, de még segíthet a kukoricákon. Viszont a vármegye középső, illetve északi részei, ahol ez az eső elmaradt, ott nagyon szomorú a kép, kényszerérettek, sülnek föl, száradnak el a növények, komoly termésre nem számíthatunk - nyilatkozta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke.

Az aszály miatt Európa szerte visszaesett a hozam, ez pedig a kukorica világpiaci árának ingadozását, illetve csökkenését eredményezi, a rutinos gazdák így már jó előre biztos vevőt keresnek a termésnek.

Címkék: aszály, kukorica, somogy vármegye, gazdaság