2024. május 27-én, a Városháza dísztermében Borhi Zsombor alpolgármester nyitotta meg a MEPS 2024 Nemzetközi Várostervezési Gyakorlat idei fordulóját. 2024-ben Kaposvár ad otthont az egyhetes, mérnöki szemléletet formáló várostervezési gyakorlatnak, amely 1990-ben indult.

Az egy hét során a hallgatóknak a házigazda város közlekedési problémáit adják fel feladatként. A hallgatók helyszíni szemléket, számításokat végeznek és elvi szintű terveket dolgoznak ki.

A munkáikat a hét végeztével bemutatják és a város rendelkezésére bocsátják. A MEPS kimondottan szemléletformáló oktatási rendezvény, ahol lehetőség nyílik ismerkedésre, az egyetemek különböző oktatási szokásainak, az országok eltérő szabványainak megismerésére, és a város felfedezésére is.

A munka nemzetközi csapatokban történik, egyetemi oktatók felügyelete mellett. A MEPS egyben egyetemi tantárgy is.

A rendezés jogát a három ország egyetemei forgószínpad-szerűen látják el, így a szervező országokban háromévente rendeznek MEPS-et. (Magyarország-Ausztria-Csehország)

Az egy hetes oktatási rendezvény egy hivatalos bemutatóval zárul. A hallgatók a város képviselőinek előadják terveiket, és így szerzik meg osztályzatukat is.

A kidolgozott tervfeladatok szellemi tulajdona a városra száll.

A Dorottya Ház rendezvénytermében a megnyitót követően kerül sor a szakmai eligazításra és a csapategyeztetésekre. Ez a rendezvényterem lesz az a pont, ahol a csapatok elkészítik a helyszínen szerzett ismeretek alapján a projektmunkájukat, melyet a hét végén a témákban érdekelt meghívott szakmai hallgatóság, közönség előtt prezentálnak.

Címkék: várostervező, mérnök, gyakorlat, nemzetközi, közlekedés, gazdaság, Kaposvár