Elfogadta Kaposvár idei költségvetését a város közgyűlése csütörtökön. Szita Károly polgármester hangsúlyozta, a büdzsé a város 2030-ig kitűzött legfontosabb céljait, azaz a teljes foglalkoztatottság elérését, a béremelést, a családok erősítését, az egészség megőrzését, továbbá az energiapolitikát szem előtt tartva készült.

A közgyűlés egy ellenzéki ellenszavazattal és három ellenzéki tartózkodással hozott határozata szerint a somogyi vármegyeszékhely mintegy 18,3 milliárd forint bevétellel, 20,5 milliárd forint kiadással, valamint 2,3 milliárd forint maradvánnyal számol a 2024. évi pénzügyi tervében.

Az idei költségvetés biztosítja a város gazdasági stabilitását, hozzájárul az eddig elért eredmények megvédéséhez - hangsúlyozta Szita Károly az előterjesztés ismertetésekor.

A településvezető kitért rá, hogy Kaposvár gazdasága erősödött az elmúlt években, több lett a munkahely, a munkanélküliek száma a 2012-2013. évi 7 ezerről mára 1100-ra csökkent. Ahhoz, hogy e kedvező tendencia folytatódjon, emelkedjenek a bérek, a város megkezdte az élelmiszeripart és a gépipart központba helyező újraiparosítási programját.

Jelentős fejlesztést indított el a kaposvári húsüzem, a Szabó Fogaskerék Kft., Kaposvár legnagyobb ipartörténeti beruházásaként üveggyárat épít a Sisecam, legnagyobb európai gyártóegységét hozza létre az okoseszközök előállításával foglalkozó a Jiecang Linear Motion, jövő tavaszra elkészülnek az Tudományos és Innovációs Ipari Park első csarnokai - sorolta.

Megjegyezte, az a cél, hogy Kaposvár a bérszínvonal tekintetében Magyarország első tíz települése közé kerüljön. Jelezte, csak az önkormányzatnál idén 1,3 milliárd forintot fordítanak fizetésemelésre.

Szita Károly beszámolt arról, hogy a város idén több mint egymilliárd forintot költ út- és járdafelújítási programjára, továbbá 350 millió forintot az utakat és a 160 millió négyzetméternyi zöldfelületet rendben tartó gépek beszerzésére, 100 milliós nagyságrendű összeget fásításra, virágosításra.  4,1 milliárd forint pedig a donneri városrész fejlesztésére ju.

Az egészségmegőrzésről szólva rámutatott: a Kaposi Mór Oktató Kórház közreműködésével folytatódnak a szűrővizsgálatok a Polgárok Házában, egyre többen használják az elmúlt években kialakított szabadtéri sportpályákat, kondiparkokat.

A polgármester a családokról azt mondta, nő a házasságkötések száma, tavaly 115-tel több gyermek született Kaposvárra mint 10 évvel korábban.

A magyar kormánynak a világon egyedülálló családpolitikájához kapcsolódva Kaposvár támogatja a telekvásárlást, idén további fecskeházi lakásokat jelöl ki, három új bölcsődét és öt új játszóteret ad át.

Megemelik az időszaki fűtési támogatásra szánt keretet, és nő a speciális diétára szorulók támogatása, a beiskolázási segély, az idősek világnapjára nyújtott támogatás, a felsőfokú oktatási intézményben tanulók albérleti támogatása és a BURSA ösztöndíj is.

Szita Károly a város lehető legnagyobb energiafüggetlenségének eléréséről, a megújulóenergia-termelésről és felhasználásáról azt közölte: beruházás indul, hogy a jégcsarnok hulladékhőjével biztosítsák a Kaposvár Aréna fűtését-hűtését, hatékonyabbá teszik a Virágfürdő termálvizes fűtését, korszerű hőszivattyús rendszert helyeznek üzembe a Szivárvány Kultúrpalotában.

A tervek között szerepel a közvilágítás rekonstrukciója is: a közvilágítást biztosító mintegy 9 ezer lámpából több mint 2 ezret már korábban lecseréltek, a fennmaradó 7 ezer cseréjének árát 1,2 milliárd forintra becsülik - mondta el.

Hozzátette, az önkormányzat a félmilliárd forint önerő mellé 700 millió forint hitelt vesz fel, de a korszerűsítéssel több megtakarítást lehet elérni, mint amennyibe a hitel kerül.

Az önkormányzati épületek energiaigénye 2021-ben kevesebb, mint 2,3 milliárd forint, 2023-ban már 7,6 milliárd forint volt, és a városnak még 2024-ben is 2 milliárd forinttal kell költenie energiára, mint az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság előtt - indokolta a fejlesztéseket.

Szita Károly közölte, idén megkezdődik a város 2015-ben vásárolt, sűrített földgázzal, biogázzal üzemelő autóbuszflottájának cseréje. Kaposvár elektromos hajtású járműveket vásárol és két, energiatárolóval ellátott napelemparkot építene, hogy a buszokat a piaci árnál olcsóbban tudja tölteni.

A polgármester képviselői kérdésre elmondta, még a tavasszal befejeződnek a Szentjakabi Bencés Apátság Romkertjének évek óta tartó helyreállítási munkálatai.

Borhi Zsombor alpolgármester ugyancsak képviselői érdeklődésre elárulta, a város új közbringarendszere húsvét után indul el, a megújult Csokonai fogadó, vagy más néven Dorottya-ház tavasszal nyílik meg.

Egyeztetéseket folytatnak múzeumokkal, hogy az épületbe tervezett kiállításra komoly műkincsek érkezhessenek - fűzte hozzá a politikus.

Címkék: büdzsé, költségvetés, Kaposvár, gazdaság