A kormány igyekszik évről évre megújítani a családpolitikáját, ezért vezeti be a csok pluszt jövőre – ezt a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondta ma Budapesten. Hornung Ágnes emlékeztetett rá: a legújabb intézkedés a január elsejétől igényelhető csok plusz lesz, amelynek köszönhetően 15, 30 vagy 50 millió forintos hitel igényelhető a vállalt gyerekszámtól függően.

Mint arról mi is beszámoltunk: egy hete alakult meg a Demográfiai kerekasztal, amelynek célja, hogy fordulatot érjenek el hazánkban a népességcsökkenés terén. A köztársasági elnök által életre hívott tanács tagja Kaposvár polgármestere is. Ez a testület hivatott arra, hogy együtt gondolkodjanak és felvessék azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek segítségével elérhető a vágyott fordulat, vagyis hogy többen szülessenek, mint meghalnak.

Szita Károly ennek kapcsán úgy fogalmazott: a családpolitika és a gyarapodó város elérése volt a kaposváriakkal  2019-ben közösen kitűzött egyik várospolitikai cél is. A magyar kormány az elmúlt 13 évben több mint 30 intézkedést hozott a családok érdekében, s hogy ezt jól tette, azt a számok is bizonyítják: a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben Európában – tette hozzá a polgármester. Mint mondta: ő maga abban hisz, hogy Kaposvár is csak akkor lehet igazán erős, ha a családok is azok. Hiszen, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő. S mivel a 2022-ben születettek száma 446 fő volt, de sajnos az elhunytak száma még mindig majdnem ennek a duplája, még van tennivaló.

A város ezért kiegészíti a CSOK-ot, a CSOK 10-et igénybe vevő három, vagy többgyermekes családoknak Kaposváron 10 évig nem kell kommunális adót fizetniük, ezért újítják fel a bölcsődéket és az óvodákat, adómentességet biztosítunk a nagycsaládosoknak, a város támogatásával évente 1100 kisgyermek tanul meg úszni és korcsolyázni, új játszótereket építettek és építenek, a gyermekes szülőktől pedig átvállalják a védőoltások költségeit.

Címkék: otthonteremtés, édesanya, csok, kamat, Kaposvár, támogat, kedvezmény, család, hitel, gyermek, gazdaság