Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztét is betölti, hétfőn a Sándor-palotában azt mondta: az elmúlt tizenhárom évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban. Magyarország a sereghajtókból a középmezőnybe került. A köztársasági elnök megjegyezte azt is, hogy a magyar emberek egyértelműen letették voksukat a gyermekvállalás és a családalapítás támogatása mellett.

Az államfő kijelentette: a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem, épp ez a célja az általa életre hívott testületnek. Egyetlen olyan jóléti ország sincsen, ahol elegendő gyermek születne ahhoz, hogy fenntartsák a népesség számát - mondta. A Demográfiai Kerekasztal ugyanakkor nem döntéshozó, kormányzati fórum. A testület javaslatokkal tud tenni a kormánynak, és arra tudja felhívni az embereket, hogy ők is járuljanak hozzá a közös gondolkozáshoz. A Demográfiai Kerekasztal az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőinek együttműködésén alapuló konzultatív és javaslattevő fórum.  

A kerekasztal tagjaként az alakuló ülésen jelen volt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elnöke, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke, Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő vezetője, Marton Zsolt elnöki tanácsadó, Demény Pál György demográfus és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Címkék: demográfia, népesség, család, egészségügyi anyagok