A szalagátvágással hivatalosan is befejeződött a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es út kétszer kétsávossá bővítése. A 10 kilométer hosszú szakasz fejlesztése 28,5 milliárd forintba került. Az átadón az építési és közlekedési miniszterhelyettes, Csepreghy Nándor elmondta, hogy ma már hazánk lakosságának több mint 90 százaléka 30 percnél rövidebb idő alatt elérheti valamelyik gyorsforgalmi utat: "Megteremtjük a lehetőségét annak, hogy az iskolába, tanulásra, az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére vagy akár a munkába járáshoz ne kelljen harminc percnél hosszabb autóutat, hosszabb utat megtenni a gyorsforgalmi úthálózat eléréséhez, tehát élhetőbbé tesszük a vidék Magyarországát is."

A 67-es út fejlesztése az egész térség számára kiemelt jelentőségű - tette hozzá Kaposvár polgármestere. A gyorsút ugyanis munkahelyeket teremt és lehetőséget ad az idegenforgalom élénkítésére is. Szita Károly kifejtette: a somogyi vármegyeszékhelyen már közel a teljes foglalkoztatottság és ez nagyban köszönhető a gyorsforgalmi út bővítésének: "Magára a hírre és a megépült útszakaszokat követően és annak hozományaként több mint kétezer új munkahely létesült városunkban. Beteltek az ipari parkjaink és most egy újabb ipari park megépítésén dolgozunk. Kaposvár lélekszáma 60 ezer fő, de az agglomeráció, amelyik naponta városunkban megfordul, az 120 ezer fő. Óvodákban, iskolákban és a munkahelyeken, egészségügyi intézményeknél. Tudniuk kell, hogy ma már a Kaposváron dolgozóknak az 56 százaléka nem Kaposváron él. Ezért is óriási eredmény, ha a közlekedési infrastruktúra olyan fejlettségi szintet ér el, mint amit most elért."

Szita Károly azt is elmondta: Kaposvár a 15. legnépesebb település Magyarországon, az egy főre jutó gazdasági teljesítményt tekintve pedig az első húszban van. Ezzel azonban nem lehetünk elégedettek, nekünk Győr, Debrecen és Székesfehérvár példáját kell követnünk. A város további fejlődéséhez járulhat hozzá az is, hogy a 67-es út kétszer kétsávosítása hamarosan Szigetvár irányába is megkezdődhet.

A gyorsút térségi hozadékairól beszélt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is: "A 67-es főút fejlesztésével nem csupán a közlekedési infrastruktúra válik korszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá, hanem a térség tőkevonzó képességének és versenyképességének erősítését, a helyi gazdaság élénkítését, jövedelemtermelő képességét, az életminőség javulását és a vidék népességmegtartó erejének növelését is segítő beruházás valósult meg."

Címkék: foglalkoztatottság, Látrány, Szigetvár, versenyképesség, környezetvédelem, 67-es, Zselic, gazdaság, Kaposvár