A Magyarok kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakad - mondta az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szombaton a Bács-Kiskun vármegyei Tasson a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2023. évi Kárpát-medencei adományozó ünnepségén.

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (Ágota) Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván zajló eseményen  mintegy 500 állami gondozásban élő gyermek is részt vett.

A Temesvári Bokréta Néptánccsoport előadása a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2023. évi Kárpát-medencei adományozó ünnepségén az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (Ágota) Bács-Kiskun rendezvényhelyszínén, ÁGOTAFalván, a Bács-Kiskun vármegyei Tasson 2023. november 11-én. fotó: MTI/Bús Csaba
A Temesvári Bokréta Néptánccsoport előadása a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2023. évi Kárpát-medencei adományozó ünnepségén az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (Ágota) Bács-Kiskun rendezvényhelyszínén, ÁGOTAFalván, a Bács-Kiskun vármegyei Tasson 2023. november 11-én. fotó: MTI/Bús Csaba

A rendezvény meghívója kiemeli: az összefogás és szolidaritás eszméjére építő Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem kezdeményezés keretében a magyar gazdák az idei, megpróbáltatásokkal teli évben is jó szívvel ajánlották fel gabonájuk egy részét. A malmok, fuvarozók és pékek is a program mellé álltak, hogy biztosítani tudják sok ezer rászoruló magyar honfitárs részére a mindennapi kenyeret, szerte a Kárpát-medencében.

Az ünnepségen Jakab István rámutatott: a magyar gazdákra mindig lehetett számítani, és ez a nemzetépítő közösség ma is erős pillére a magyarságnak. Elmondta: a programban "minden egyes szem búza, minden egyes adomány és fillér célba ér".

Jakab István hangsúlyozta: "a gyermek a legfontosabb érték", és mindannyian érezhetik, láthatják, illetve tudhatják, hogy van a nemzetnek szándéka és ereje kiállni értük, támogatást és lehetőségeket biztosít, hogy felnőttként értékes polgáraivá váljanak a magyar nemzetnek - fogalmazott.

Az ünnepségen bejelentette: a Magosz a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal összefogva száz tablettel ajándékozza meg az Ágota közösségét.     Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint a Magyarok kenyere program magában hordozza azt az üzenetet, hogy "a problémákat csak együtt tudjuk megoldani, a Kárpát-medencei magyarságunkat csak együtt tudjuk megőrizni, és csak az egymásba vetett hittel tudjuk a jövőnket építeni."     Kiemelte: a gazdák annak a tanítását hozták el, hogy bármilyen nehéz az élet, bármilyen kapcsolat sérült vagy ment tönkre, annak a bizalomnak, a reménynek mindig élnie kell, hogy van egy közösség, amely támaszul szolgálhat. Az Ágota közössége ezt a munkát vállalta, és azért küzd nap mint nap, hogy ezt a bizalmi szálat erősíteni tudják.

Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezetének, a több száz helyi gazdakör és a 19 vármegyei gazdakörszövetség alkotta Magosznak köszönhető, hogy a Magyarok kenyere programot kiteljesítve ma már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös adakozásban.     A helyettes államtitkár szerint ez az összefogás is rávilágít arra, hogy a magyarságon belül mindig, minden körülmények között számíthatnak egymásra: a fogyasztók a gazdákra, a gazdák a kormányra, a város a vidékre, a határon túli magyarok pedig az anyaországra.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke méltatta, hogy az Ágota Alapítvány épp negyedszázada nyújt oltalmat és szakellátást a rászorulóknak. A Magyarok kenyere program pedig ugyanezekre az elvekre épül, a másokról való gondoskodásra. Kiemelte: a magyar gazdák évről évre bizonyítják, hogy felelősséget éreznek a nemzet iránt, és ez a segíteni akarás kézzel fogható formában, adományokban is megjelenik.

Győrffy Balázs a Magyarok kenyere programról elmondta: az idén mintegy 300 gyűjtőponton csaknem 1100 tonna búza gyűlt össze, emellett vetőmag-, zöldség- és gyümölcsfelajánlást, illetve számítástechnikai eszközöket is kaptak. Felidézte: a kezdeményezés nyomán az idén elindult Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram is, amely hét anyaországi és hét határon túli fiatalnak nyújt anyagi támogatást gazdálkodásában, tanulmányaihoz.

A megajándékozott szervezetek részéről Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke arról beszélt, hogy ajándék a több tonna liszt, amit kaptak, de ajándék maga a tudat, hogy van kire számítani, és ajándék a család, a szerető közeg is, amiben a gyermekek felnőnek.     Kiemelte: közösségi élmény köti össze szervezetüket az Ágota Alapítvánnyal, hiszen együttműködésük révén évről évre befőttel ajándékozzák meg a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett jótékonysági megmozdulással 19 vármegyébe és 15 határon túli szervezethez jut el a támogatás, összesen csaknem 500 szervezet részesül lisztadományban.     Az adományozottak az ünnepségen támogatói oklevelet és jelképes, a Magyarok kenyere liszteszsákot vehettek át.

Az eseményen áldást mondott Pálinkásné Balogi Beáta lelkész és Bese Gergő Péter plébános.

Címkék: Magyarok kenyere, gabona, Kárpát-medence, rászoruló, gazda, búza, ösztöndíj, jótékony, gazdaság