A MATE Kaposvári Campusán idén rekordot döntött a jelentkezők száma. A tavalyihoz képest 60 százalékkal többen választották a felsőoktatási intézmény öt tudományterületének valamely képzését - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón.

- Összességében 736 új elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az esztendőben itt a kaposvári campuson, ami példa nélküli és mutatja azt, hogy az a modellváltás és az az új struktúra, ami 3 évvel ezelőtt elindult és a kaposvári felsőoktatást is érintette egyértelműen bevált és annak olyan pozitív hozadékait lehet érzékelni, ami tényszerűen és számszerűen is már ennyi idő után is kimutatható - tette hozzá Dr. Gyuricza Csaba.

Az intézmény rektora azt is hozzátette: a Kaposvári Campus a térségi igényekre szabva indította el mérnöki képzéseit, miközben a legjelentősebb foglalkoztatók biztosítják a gyakorlati helyeket, vagyis a valós munkakörülményeket.

- Rengeteg kollégánk végzett a MATE-n. Különböző területeken, a pénzügytől a mérnökeinken át és ami még ennél is fontosabb: meghallgatásra került az a kérés, ami a piacról jött, és elindult az élelmiszermérnöki képzés, ahol kifejezetten sok Kométás kollégát sikerült beiskolázni. Természetesen további együttműködések is vannak, hiszen gyakornokokat fogadunk, duális képzésben veszünk részt közösen, neveljük a jövő generációját, és ami nagyon fontos, a jövő versenyképes generációját - mondta Sztankó Attila, a Kometa 99 Zrt. gazdasági igazgatója.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Videoton egyik vezetője is, ami elmondta: cégüknél jelenleg félszáznál is több gépész-, illetve villamosmérnök dolgozik.

- Megváltozott a világ; az egyszerű összeszerelés irányából mi is abba az irányba indultunk el, hogy próbáljunk különböző extra szolgáltatásokat biztosítani a vevőink, partnereink számára, ezek közé tartoznak a különböző mérnöki szolgáltatások is. Nálunk a mérnöki vonalon alapvetően 3 irányba indulhat el valaki a klasszikus mérnöki pályán, a gépészmérnökök például fejlesztőmérnökként tevékenykedhetnek, akár mechanikai konstrukciós fejlesztésbe, tehát magába a termékfejlesztésbe tudnak aktívan bekapcsolódni, de a gyártásba vitelnél különböző célgépek, teszterek, gyártósorok tervezése és a kivitelezése és üzemeltetése tartozhat hozzá - fejtette ki a Videoton Elektro-PLAST Kft. ügyvezető igazgatója, Fábián Balázs.

Az intézmény- és cégvezetők abban bíznak, hogy a Kaposvári Campuson évről-évre egyre több fiatal szerez majd mérnöki diplomát, biztosítva ezzel a vállalkozások magasan képzett szakember-utánpótlását.

Címkék: mate, kaposvár, gazdaság